Milloin käänteinen huutokauppa on järkevää?

Käänteinen huutokauppa sopii parhaiten tuotteille ja palveluille, jotka ovat samanlaisia tai lähes samanlaisia. Jos markkinoilla olevat tuotteet ja palvelut eroavat toisistaan suuresti, niin käänteinen huutokauppa on hankalampi toteuttaa. Tällöin huutokaupan tukena voi olla myös tuotteiden pisteytys.

Samankaltaiset tuotteet

Käänteinen huutokauppa sopii hyvin tilanteisiin, joissa tuote on täysin sama tai lähes samanlainen. Mitä yksinkertaisempi tuote on, sitä helpompi kilpailutus on. Käänteinen huutokauppa sopii esimerkiksi raakamateriaalien, komponettien, tulostuspalveluiden ja muiden tuotteiden, joissa hinta on määräävä asia, kilpailutukseen.

Käänteinen huutokauppa sopii huonommin asiantuntijapalveluihin ja tuotteisiin, joilla on vain vähän toimittajia.

Useita tarjoajia

Mitä enemmän tarjoajia tuotteella on, sitä parempi mahdollisuus sinulla on saada säästöä käänteisellä huutokaupalla. Jos tarjoajia on vähän, niin uusia tarjouksia ei välttämättä anneta.

Käänteinen huutokauppa

Kuva: Käänteinen huutokauppa, jossa tarjoaja näkee kaikkien hinnat.

Sopimuksen koko

Aivan pieniä hankintoja ei aina kannata kilpailuttaa käänteisellä huutokaupalla, koska huutokauppa vie aikaa sekä tarjouspyynnön tekijältä, että tarjoajilta. Pienissä hankinnoissa voi olla vaikeaa saada tarjoajia kiinnostumaan kilpailutuksesta.

Pisteytys huutokaupan tukena

Jos kilpailutukseen osallistuu useita tuotteita, jotka eivät ole täsmälleen samanlaisia, niin kilpailutuksen tukena voidaan käyttää pisteytystä. Pisteytyksen avulla voidaan parantaa laadukkaampien tuotteiden asemaa ja myös etsiä ns piilokuluja.

Ajatellaan esimerkiksi tulostimien hankintaa. Tarjoajia ja tuotteita on paljon mutta halvin tulostin ei välttämättä ole paras ratkaisu, eikä edes halvin pitkässä juoksussa.

Tulostamisessa vain pieni osa kustannuksista liittyy itse laitteen hankintaan ja suuri osa kustannuksista liittyy itse tulostamiseen, väriaineisiin, erilaisiin kuluviin osiin ym. Tälläisessä tapauksessa hinnan ja laadun lisäksi tulisikin kiinnittää erityistä huomiota laitteiden todellisiin käyttökustannuksiin.